Η βουλευτής της Ν.Δ. κ. Φωτεινή Πιπιλή, που είναι γνωστό ότι δεν ανήκει στους συνήθεις «αντάρτες» του κυβερνητικού κόμματος, δηλώνει σήμερα στη Realnews -χωρίς καμιά πολιτική αναστολή- ότι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τους αιγιαλούς και τις παραλίες είναι... «τέρας» και ότι της... «έπεσαν τα μαλλιά» διαβάζοντάς το! «Όχι μόνο δεν τιμωρεί τους καταπατητές και τους αυθαίρετους», λέει η κ. Πιπιλή, «αλλά μετατρέπει τον φυσικό μας πλούτο σε ξέφραγο αμπέλι, έναντι οικονομικού οφέλους».
Εξαιρετικά σκληρή δήλωση για το πόνημα του κ. Στουρνάρα και των συνεργατών του κάνει στην εφημερίδα μας και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής του Κινήματος κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. «Το νομοσχέδιο αυτό, όπως έχει διατυπωθεί στη διαβούλευση, δεν περνάει από τη Βουλή», λέει. Και συμπληρώνει: «Η ανεξέλεγκτη και χωρίς περιορισμούς ιδιωτική εκμετάλλευση δεν είναι αποδεκτή. Ο αιγιαλός δεν μας ανήκει. Είναι ένα αγαθό που οφείλουμε να διατηρήσουμε στην ίδια ή και καλύτερη κατάσταση για τις επόμενες γενιές».
ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ προφανές ότι η συγκεκριμένη πρόταση νόμου, που προκαλεί ήδη οξύτατες αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αποτελεί «δώρο» σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που αδημονούν να επεκταθούν δυναμικά στις ελεύθερες παραλίες, να τις ιδιωτικοποιήσουν και να τις εκμεταλλευθούν, επιχωματώνοντας και τσιμεντοποιώντας μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις σε περιοχές-φιλέτα, όπως το Ελληνικό, ο Αστέρας της Βουλιαγμένης, το «Κτήμα Αλυκών Αναβύσσου» και πολλές άλλες σε ολόκληρη τη χώρα. Ενα μάλιστα από τα πλέον επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου, το άρθρο 13 - παρ. 5, δίνει σε τουριστικές επιχειρήσεις με τρόπο εξόχως απαράδεκτο και προκλητικό το δικαίωμα να επιχωματώσουν θαλάσσιους χώρους, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα του «μπαζώματος» και της τσιμεντοποίησης πέντε τετραγωνικών μέτρων για κάθε ξενοδοχειακή κλίνη που διαθέτουν! Δηλαδή, ένα ξενοδοχείο 200 κλινών, αν αυτό το νομοσχέδιο-έκτρωμα ψηφισθεί από τη Βουλή, θα δικαιούται να μετατρέψει σε... οικόπεδο θαλάσσια έκταση ενός στρέμματος!
ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ, για παράδειγμα, ο... «επενδυτής» θα μπορεί να επέμβει στην ελεύθερη σήμερα παραλία, να την «μπαζώσει», να την αποκλείσει από τους λουόμενους που σήμερα την επισκέπτονται δωρεάν και να τσιμεντάρει λιμανάκια με ιδιωτικές καμπάνες. Ηδη στο επενδυτικό σχέδιο γίνεται λόγος για «ανάπλαση και διαμόρφωση της παραλιακής ζώνης» και για «αναβαθμισμένο παραλιακό μέτωπο». Και βέβαια οι διεκδικητές του Ελληνικού, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οδηγήθηκαν κατά καιρούς εκτός διαγωνισμού, για να μείνει τελικά στο παιγνίδι μόνον ο όμιλος Λάτση, ανακαλύπτουν τώρα έκπληκτοι ότι πήραν τις αποφάσεις τους χωρίς να γνωρίζουν τις κυβερνητικές προθέσεις, χωρίς να γνωρίζουν δηλαδή τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που επρόκειτο να δρομολογηθούν για να αποκτήσει σημαντική πρόσθετη αξία η... «επένδυση»! Ιδίως μάλιστα αν υπολογίσει κανείς και την άδεια καζίνο, που είναι «στο δρόμο»...
Ας δούμε, όμως, αναλυτικά, σημείο προς σημείο, τα μικρά και μεγάλα «εγκλήματα» του νομοσχεδίου Στουρνάρα για τους αιγιαλούς, όπως τα κατέγραψε η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς σε επιστολή της προς όλους τους Ελληνες βουλευτές:
• Νομιμοποιεί επιχειρηματικής χρήσης αυθαίρετα και καταπατήσεις έναντι τιμήματος και δίχως ουσιαστική εκτίμηση περιβαλλοντικής επίπτωσης.
• Επιτρέπει την ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις.
• Καταργεί στην πράξη τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού και θέτει στη διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη του ακινήτου «να αφήσει σε κοινή χρήση το τμήμα του ακινήτου που καταλαμβάνεται από τη ζώνη παραλίας».
• Αφήνει εκτός προστασίας την παρόχθια ζώνη πολλών και μεγάλων λιμνών, τις οποίες χαρακτηρίζει «μικρές» και οι περισσότερες από τις οποίες αποτελούν πολύτιμο οικολογικό πόρο.
• Καθιστά προαιρετική τη χάραξη παραλίας, υποβαθμίζοντας έτσι σοβαρά την οριοθέτηση της ζώνης προστασίας και τη διαπίστωση παρανομιών και καταπατήσεων.
• Αγνοεί τον προ τριετίας νόμο για τη βιοποικιλότητα, που επιβάλλει την οριοθέτηση και προστασία της «κρίσιμης παράκτιας ζώνης».
ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΟΥ φαεινότερον, λοιπόν, ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να φθάσει στη Βουλή. Δεν πρέπει καν να τεθεί σε ψηφοφορία. Πρέπει να αποσυρθεί εδώ και τώρα. Κανείς δεν έχει αντίρρηση να αξιοποιηθεί ο φυσικός μας πλούτος, για να προσελκύσουμε επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Αλλά και κανείς δεν δέχεται την οριστική και μόνιμη καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος, για πρόσκαιρα και αμφίβολα οικονομικά οφέλη.
Έχουμε χρέος να προστατεύσουμε την παράκτια ζώνη. Δεν μας ανήκει. Ανήκει στα παιδιά και στα εγγόνια μας. Και τους έχουμε ήδη στερήσει αρκετά...
ΠΗΓΗ :http://www.enikos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου