********************************************************************************************************************************************************************************************
********************************************************************************************************************************************************************************************

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Ηλεκτρικές κουβέρτες και θεωρίες συνωμοσίας

Μόνο στον Ελληνικό χειμώνα του 2013 που μόλις αρχίζει, θα μπορούσαν δυο τόσο διαφορετικά πράγματα να έχουν κάτι κοινό. 

Και όμως…


Ας ξεκινήσουμε με τις ηλεκτρικές κουβέρτες οι οποίες όπως όλα δείχνουν φέτος θα είναι το απαραίτητο αξεσουάρ του χειμώνα σε πολλά Ελληνικά σπίτια.

Η «μόδα» όπως ασυγχώρητα αγνοούσα ξεκίνησε από πέρσι, όμως φέτος αναμένεται να φτάσει σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Ειδικά  μετά την άρνηση της τρόικας να μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, η ηλεκτρική κουβέρτα αναδεικνύεται στην μόνη εφικτή λύση.

Για πιο λόγο λοιπόν να τυραννιέστε με πετρέλαια, τζάκια και σόμπες, τα οποία κοστίζουν πολύ ακριβότερα και μολύνουν και την ατμόσφαιρα. Άσε που χρειάζονται πολύ χρόνο για καθάρισμα και συντήρηση. Μια ηλεκτρική κουβέρτα και καθαρίσαμε. 

Καταλαβαίνω ότι το να ξυπνάς σε ένα παγωμένο σπίτι και να ντύνεσαι για την δουλεία –όσοι έχουν- μπορεί να είναι ένα πρόβλημα. Όπως και το να τρως, να κάνεις μπάνιο, να μαγειρεύεις και να στεγνώνεις τα ρούχα σου, ειδικά αν έχεις και μικρά παιδιά ή μωρά. Όμως αν δεν μπορείς να αγοράσεις πετρέλαιο ή ξύλα, απλά αγόρασε μακριές μπαλαντέζες και κουκουλώσου καλά.

Ναι φυσικά μπορεί να παγώνεις τις περισσότερες ώρες της ημέρας, όμως θα σε ζεσταίνει η αναμονή εκείνης της ανεκτίμητης στιγμής που θα σε αγκαλιάσει η ακρυλική απαλότητα της ηλεκτρικής κουβέρτας με όλα τα 60 WATT της και θα χαθείς σε ένα μακάριο ζεστό ύπνο μακριά από την παγωνιά και τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Εδώ ακριβώς είναι και η ομοιότητα με τις θεωρίες συνωμοσίας.

Οι Έλληνες σαν λαός πάντα είχαμε μια ιδιαίτερη αγάπη για τις θεωρίες συνωμοσίας ειδικά για αυτές που μας έδειχναν σαν θύματα κάποιου θανάσιμου μίσους κατά της ράτσας μας ή μιας παρανοϊκής  ζήλιας για τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, την πανέμορφη  χώρα μας με τον λαμπρό ήλιο και την θάλασσα  και το  μεγάλο και ένδοξο αρχαίο παρελθόν μας. Συνήθως  δε, οι Τούρκοι μας μισούν και όλοι οι άλλοι μας ζηλεύουν.

Όμως μετά την κρίση οι θεωρίες συνωμοσίας αναγορευτήκαν για πολλούς, όπως και οι ηλεκτρικές κουβέρτες, σε σχεδόν ύψιστο αγαθό για την επιβίωση. 

Οι ηλεκτρικές κουβέρτες φροντίζουν για την σωματική μας επιβίωση, ενώ οι θεωρίες συνωμοσίας μας φροντίζουν σε ψυχολογικό επίπεδο.

Αν δεν υπήρχαν οι θεωρίες συνωμοσίας πως θα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε ψυχολογικά και να δικαιολογήσουμε τους εαυτούς μας για την μνημειώδη απραξία μας μπροστά σε όλα όσα  συμβαίνουν και όσα υπομένουμε στωικά 5 χρόνια τώρα; Σωματικά και ψυχολογικά.

Είναι στην ανθρωπινή φύση όταν κάτι την ξεπερνά και την φοβίζει να προσπαθεί απεγνωσμένα να το ονοματίσει με κάποιο όνομα που θα της επιτρέπει πρώτον να αναγνωρίζει άμεσα την απειλή και δεύτερον και σημαντικότερο να αισθάνεται καθησυχασμένη με την ανικανότητα της να το αντιμετωπίσει. Στο μεσαίωνα για παράδειγμα το είχε ονοματίσει μαγεία, τώρα συνωμοσία. Η τελευταία ερευνά που δημοσιεύτηκε πριν μερικές μέρες απλά το επιβεβαίωσε. Το 1/3 των Ελλήνων πιστεύουν ότι μας ψεκάζουν συστηματικά.

Είναι εύκολο να κατανοήσουμε και σε αυτή την περίπτωση τα προβλήματα που δημιουργούνται. 

Ζούμε άλλωστε στην χώρα του ενός τρίτου (1/3) .

Ένας στους τρεις  δουλεύει, ένας στους τρεις πεινάει ,ένας στους τρεις κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του, ένας στους τρεις θα παγώσει φέτος. Όμως από την στιγμή που δεν μπορούμε να σταματήσουμε αυτά τα καταραμένα αεροπλάνα  που μας ραντίζουν, τι μπορούμε να κάνουμε; Ο ένας στους τρεις θα  προτιμήσει να «καταπιεί» μια θεωρία συνωμοσίας και να συνεχίσει τη ζωή του.

Κάθε βραδύ λοιπόν αυτό το χειμώνα για να καταφέρουμε να κοιμηθούμε ζεστά και ήσυχα θα πρέπει να πάρουμε αγκαλιά δυο πράγματα. Την ηλεκτρική κουβέρτα για το κρύο και την θεωρία συνωμοσίας που μας εκφράζει για την παγωνιά της ψυχής μας, σε μια χωρά που σιγά σιγά χάνεται η ελπίδα.

Αλήθεια έχετε φανταστεί πόσο κρύο πρέπει να κάνει σε μια χωρά χωρίς ελπίδα;


ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου