H ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ ΕΛΙΑ
Αλήθεια πως προστατεύεται το εθνικό γενετικό υλικό?
H Κορωνεϊκη ελιά (Olea Europea var. microcarpa alba) πολλαπλασιάζετε στις ΗΠΑ, πωλείται από φυτώρια των ΗΠΑ και καλλιεργείται στις ΗΠΑ
- Φυτώριο στη Φλώριδα, http://www.plantogram.com/product/olive_koroneiki/
- παραγωγός στο Τέξας http://txolive.com/location/our-trees/,
- στη Γεωργία http://www.tytyga.com/Kalamata-Olive-p/kalamata-olive-tree.htm).
Στο Τέξας, την Καλιφόρνια και τη Φλώριδα, ελιές με καθαρό DNA Κορωνεϊκης ελιάς, φυτεύονται σε χιλιάδες στρέμματα, χτίζονται ελαιοτριβεία, εμφιαλώνονται λάδια, τυπώνονται ετικέτες με ονόματα «Αμερικανών ελαιοπαραγωγών», πολίτες υιοθετούν δένδρα στα κτήματα και ότι άλλο απροστάτευτο, ενώ εδώ κάποιοι «συσκέπτονται» για να «διαπιστώνουν προβλήματα», θλιβεροί και ανίκανοι στο να τα λύνουν…
Αλήθεια πως προστατεύεται το εθνικό γενετικό υλικό?
Γιατί εγώ κι’ εσύ δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο (π.χ. αν θελήσω να φέρω σπόρο σκληρού σιταριού από την Αριζόνα, το φημισμένο Desert Durum, να το φυτέψω στη Λάρισα και να γίνει ανάρπαστο από την ιταλική βιομηχανία ζυμαρικών?).
Οι ΗΠΑ πωλούν 700-800.000 tn τέτοιο σιτάρι στην Ιταλία κάθε χρόνο, ΟΧΙ όμως σπόρο). To Desert Durum είναι συμβατικό υψηλής ποιότητας και στρατηγικό για τις ΗΠΑ γενετικό υλικό με πλήρως κατοχυρωμένα τα δικαιώματα που απαγορεύεται να καλλιεργηθεί στη Λάρισα, το Κιλκίς ή στην Ιταλία.
Για την Κορωνεϊκη, την Καλαμών και πολλά ακόμη DNAs της ελληνικής βιοποικιλότητας τι έκανε τόσα χρόνια η πατριδοαγαπησιάρα πολιτική ηγεσία στο ΥΠΑΑΤ ώστε να κατοχυρώσει το ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ? Δεν φτάνει να κάνεις ΠΟΠ ΠΓΕ τα προϊόντα σου…
Η μαγκιά είναι να κάνεις και τη Βιοποικιλότητα σου μοναδική….
Στο 2013 μακάρι να μετρήσουμε περισσότερες σκέψεις από ότι συσκέψεις…
(ΑγροNέα, 11 Ιαν 2012)
Τα τελευταία χρόνια νάνες ποικιλίες ελιάς εισάγονται στην Ελλάδα από ΗΠΑ ή Ισπανία. Το ιερό δένδρο της Αθηνάς που έδωσε το έναυσμα για την αθηναϊκή παντοδυναμία του 5ου αιώνα προ Χριστού και αυτή με την σειρά της έστρωσε το δρόμο για να λάμψει το αρχαιοελληνικό πνεύμα ….. εισάγεται. Η ελιά που με τα κλωνάρια της στεφάνωσε ολυμπιονίκες για χίλια χρόνια ….. εισάγεται.
Και φυσικά εισάγονται όλα σχεδόν τα υβρίδια και οι ποικιλίες όπως εισάγονται ακόμα και λεμόνια, κρεμμύδια και σκόρδα.
Αλλά σχετικά με την κορωνεικη, δεν είναι μόνο αυτή. Τις τελευταίες δεκαετίες απεσταλμένοι εταιρειών και πανεπιστημίων από το εξωτερικό έψαχναν από βομβίνους μέχρι ελιές και τα έπαιρναν στην χώρα τους. Κάλυπταν τα κενά της φύσης τους με δικό μας γενετικό υλικό και έστηναν πολυεθνικές πουλώντας τα προϊόντα σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Και οι δικοί μας ηγέτες και πολιτικοί τι έκαναν για να διαφυλάξουν τον φυσικό μας πλούτο; Τι έκαναν για να τον αξιοποιήσουν; Τι έκαναν ώστε να δημιουργηθούν παγκόσμιοι παίκτες στην γεωργία;
ΤΙΠΟΤΕ.
Επιδοτούσαν τα εισαγόμενα τρακτέρ για να κλείσουν τον Μαλκότση την ΧΡΩΠΕΙ και τον ΚΟΥΠΕΡ, εξυπηρετούσαν επιχειρηματίες και μετά τους ανάγκαζαν να προσλαμβάνουν τα δικά τους παιδιά με αποτέλεσμα να χρεοκοπούν, άπλωναν το χέρι στις πολυεθνικές για μίζες, βόλευαν τους γιους τις κόρες τους κουμπάρους τους κολλητούς και τα ανίψια.
Ο βομβίνος, η κωρονεικη, η φράουλα, η πατάτα δεν ήταν ποτέ σημαντικές για αυτούς. Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ η τόσο απαραίτητη για τον τόπο και την οικονομία δεν ήταν ποτέ σημαντική γι αυτούς. Πολυάριθμες μελέτες και προτάσεις έμειναν στα συρτάρια και το κενό ενώ ξοδεύτηκαν εκατομμύρια για να γίνουν, γιατί απλά οι υπουργοί γεωργίας και όλοι οι υπουργοί δεν νοιάζονταν, δεν ενδιαφέρονταν.
Υστερούμε περίπου μισό αιώνα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Έβλεπαν οι πολιτικοί επιδοτήσεις και μόνο. Έβλεπαν μόνο χρήματα γι αυτούς και τους αγρότες μας και όχι αυτό που λέγεται ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ η οποία θα φέρει μοιραία και χρήμα και δεν θα είσαι ζητιάνος και ζήτουλας αλλά κύριος και αξιοπρεπής.
Αλλά η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ και η ΑΝΑΠΤΥΞΗ δεν είναι στο λεξιλόγιο αυτών που μας έφεραν εδώ. Οι λέξεις που πιθανόν να υπάρχουν στο λεξιλόγιο τους είναι συνώνυμες και ταυτόσημες με τις πράξεις πολλών από αυτούς όπως ΜΙΖΑ, ΔΙΑΠΛΟΚΗ, ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ.
ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΣΤΕΣ, ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ (και αναφέρομαι στην γνωστή ιστορία που έλαβε χωρά πριν ενάμιση αιώνα, για όσους δεν κατάλαβαν).
με εκτίμηση
Φάνης Α. Τσαπικούνης
Συγγραφέας
Πτυχιούχος Αριστοτελείου Πανεπιστημίου
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών
Πρόεδρος ΔΣ Ιδρύματος Μελέτης & Προαγωγής των Θεσμών και της Αξιοκρατίας ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ
www.kleisthenis.net
ΠΗΓΗ : http://www.tsapikounis.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου