********************************************************************************************************************************************************************************************
********************************************************************************************************************************************************************************************

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Όλη η Ελλάδα έχει δίκιο


Σε μια παρέα πριν από μερικές μέρες, άκουσα μια φράση της οποίας το νόημα εάν θέλαμε να το συνοψίσουμε είναι :

«οι απαισιόδοξοι συνήθως έχουν δίκιο αλλά χωρίς αισιοδοξία δεν γίνεται τίποτα».
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο κατέληξα ότι η κυριότητα της φράσης πιθανά ανήκει στον Αγγλοαυστριακό φιλόσοφο Karl Raimund Popper ο όποιος είπε: «Στη ζωή υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων: οι αισιόδοξοι και οι απαισιόδοξοι. Οι απαισιόδοξοι έχουν συνήθως δίκιο. Αν όμως η ανθρωπότητα έφτασε ως εδώ, αυτό το χρωστάει στους αισιόδοξους».   Κάπου επίσης στο διαδίκτυο πριν μήνες διάβασα μια μελέτη ότι οι Έλληνες είναι ένα από τα πιο απαισιόδοξα έθνη του πλανήτη. Άρα εάν οι Έλληνες είναι απαισιόδοξοι και οι απαισιόδοξοι έχουν δίκιο αν εφαρμόσουμε  την μεταβατική ιδιότητα των μαθηματικών συνεπάγεται  ότι «οι  Έλληνες έχουν δίκιο». Τώρα θα μου πείτε σε τι έχουν δίκιο; Το ερώτημα είναι εύλογο, όπως και η απάντηση.
 Πρώτα από όλα έχουν δίκιο όσοι φωνάζουν ότι  τα μνημόνια και οι δόσεις που τα ακολουθούν  οδηγούν σε καταστροφή. Φυσικά δεν είμαστε μάντεις. Ίσως στο μέλλον αποδειχθεί  -εάν έχουμε επιβιώσει- ότι αποτελούσαν την μονή λύση, όμως η μέχρι τώρα εμπειρία από τα δυο προηγούμενα, αποδεικνύει το αντίθετο.
Έχουν δίκιο επίσης όσοι υποστηρίζουν ότι η πτώχευση και η έξοδος από το κοινό νόμισμα θα μας οδηγήσει σε μια άλλη  καταστροφή από την οποία θα κάνουμε ίσως δεκαετίες να συνέλθουμε. Ούτε και αυτό είναι σίγουρο αλλά η πιο πρόσφατη γνωστή  εμπειρία της Αργεντινής φαίνεται να το υποστηρίζει. 
Έχουν  δίκιο οι Έλληνες όταν εξεγείρονται  για την κοροϊδία που υπέστησαν από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων τριάντα ετών  που υποτίθεται  εξέλεξαν για να κάνουν  την ζωή τους καλύτερη. Ήταν τόση η κοροϊδία που έως και το Σεπτέμβρη του 2009 οι περισσότεροι -και με το δίκιο μας- δεν είχαμε καταλάβει ή δεν θέλαμε να καταλάβουμε τίποτα. Λέω οι περισσότεροι γιατί υπήρχαν και Έλληνες που υποψιαζόταν αλλά με το δίκιο τους σώπαιναν αφού χωρίς αποδείξεις μπορεί κάλλιστα να έκαναν λάθος, ενώ και αυτοί που γνώριζαν και  φώναζαν, τύγχαναν της  αντιμετώπισης  του ψεύτη, του συκοφάντη ή του τρελού του χωριού, οπότε και αυτοί  με το δίκιο τους κουράστηκαν και τα παράτησαν.
Έχουν δίκιο οι Έλληνες πολιτικοί που μας κορόιδευαν  αφού όχι μονό το επιτρέπαμε αλλά τους εκλέγαμε για να το κάνουν.
Έχουμε δίκιο όταν λέμε μεταξύ μας συνωμοτικά και χαμηλόφωνα ότι φταίμε και εμείς αφού τους ψηφίζαμε φανατικά για  να μας κοροϊδεύουν.
Φυσικά  και  έχουν δίκιο όσοι τόσα χρόνια κλέβουν και εκμεταλλεύονται το κράτος αφού απλούστατα το κράτος το επιτρέπει και ενίοτε το ενθαρρύνει, αν όχι επιδιώκει.  
Σαφέστατα έχουν δίκιο όσοι είναι σωστοί και πληρώνουν τους φόρους τους  κανονικά τόσα χρόνια αφού απλούστατα αυτό είναι λέει η κοινή λογική και ο νόμος.
            Δίκιο έχουν ακόμα, όσοι θέλουν απελπισμένα να τα αλλάξουν όλα αφού σχεδόν τίποτα δεν δουλεύει σωστά, αλλά και όσοι πεισματικά δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα αφού τόσα χρόνια είναι πλέον συνηθισμένοι και βολεμένοι.
            Θα μπορούσα να συνεχίσω για ώρες και πάλι όλοι θα είχαν δίκιο. Κάνεις σε αυτή την χωρά δεν έχει άδικο και ναι είναι παράλογο, αλλά όλοι φαίνεται έχουν τα δίκια τους. Τέλος κάποιος θα πει -και με το δίκιο του- ότι τα λέω καλά, ενώ άλλοι θα πουν ότι όλη η συλλογιστική μου είναι λάθος. Και ω! του θαύματος και αυτοί θα έχουν δίκιο.  Άρα σωστά και είμαστε όλοι απαισιόδοξοι. Να δούμε τώρα που θα βρούμε εκείνους τους ικανούς και αισιόδοξους . Αλλιώς όπως είπαμε, δεν γίνεται τίποτα. Σε μια χώρα που  έχουν όλοι δίκιο βασιλεύει το άδικο. 

Άρθρο του Μ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου