********************************************************************************************************************************************************************************************
********************************************************************************************************************************************************************************************

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Όχι άλλες απώλειες!


Δυο χρόνια τώρα οι Έλληνες μετράμε μόνο απώλειες.

Απώλειες βαριές που μας πονούν, μας πικραίνουν και δοκιμάζουν όλους.

Αυτό όμως που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι, ότι οι βαρύτερες απώλειες, αυτές που κινδυνεύουν να μας εξοντώσουν και να μας αφανίσουν σαν έθνος δεν είναι τόσο οι οικονομικές,  που όλοι έχουμε υποστεί, αλλά οι ψυχολογικές, οι αισθηματικές και ανθρώπινες, που δεν μετριούνται με στατιστικά στοιχειά και ποσοστιαίες μονάδες.


Ίσως ένας ψυχολόγος ή ένας ψυχίατρος θα μπορούσε να περιγράψει καλυτέρα και με πιο εύστοχη επιλογή λέξεων αυτό που θέλω να πω μιας και έχουν την εμπειρία και την κατάλληλη επιστημονική κατάρτιση. Είναι άλλωστε γεγονός, όπως μου το έχει επιβεβαίωσει και μια καλή φίλη ψυχολόγος, ότι τα περιστατικά που φτάνουν στα γραφεία τους μετά την κρίση, αυξήθηκαν επικίνδυνα.

Αυτό που θέλω να πω με λίγα λόγια είναι ότι περισσότερο και από την τσέπη μας έχει τραυματιστεί η ψύχη μας.

            Το να υποστείς μείωση στο μισθό, να απολυθείς ή να δυσκολεύεσαι να βγάλεις τον μήνα και να φροντίσεις την οικογένεια σου είναι πράγματα που ως ένα βαθμό συνέβαιναν και πριν την κρίση και θα πιθανά θα συμβαίνουν πάντα, όπως επίσης  οι φόροι και τα άδικα χαράτσια που μας επιβάλουν. Η ιστορία και η εξέλιξη του κόσμου άλλωστε σημαδεύτηκε από επαναστάσεις εναντία σε τέτοιες αδικίες.

Αυτό που έχει αλλάξει τώρα, αυτό που μας έχει πειράξει, είναι ο βίαιος τρόπος, η ταχύτητα, το μέγεθος και η αδυναμία αντίδρασης από μέρους μας. Όλα αυτά επηρέασαν την ψύχη μας. Εκεί έχουμε υποστεί τα μεγαλύτερα τραύματα.

Κοντεύουμε να χάσουμε από το πλούσιο λεξιλόγιο μας,  λέξεις που έχουν μεγάλη σημασία για την επιβίωση μιας χώρας. Λέξεις όπως αξιοπρέπεια, περηφάνια, πίστη, κουράγιο και ελπίδα. Αντίθετα λέξεις όπως φόβος ,ηττοπάθεια, απαισιοδοξία, απάθεια, απραξία, απομόνωση και θυμός, μας κατακλύζουν και μας απειλούν καθημερινά.

Είναι στο χέρι μας να αντιδράσουμε. Θα ήταν ιδανικό αν υπήρχε ένα καναπές ψυχανάλυσης για όλη την χωρά ή έστω ένα χαπάκι με συνταγή ψυχιάτρου οπού μαγικά θα μας έλυνε όλα τα ψυχολογικά προβλήματα και θα μας βοηθούσε να ξεπεράσουμε  την δύσκολη στιγμή, όμως δεν γίνεται. Εμείς, μόνοι μας, πρέπει να κάνουμε την υπέρβαση.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, όποτε η πρώτη μάχη που πρέπει να κερδηθεί  είναι με τον  φόβο, οι άλλες έπονται. Ευτυχώς δεν είμαστε μονοί σε αυτή την μάχη. Το DNA του Έλληνα είναι μπολιασμένο με άλλες λέξεις  όπως πείσμα, αντοχή, φιλότιμο και κάρδια. Ναι έχουμε χάσει κάποιες μάχες όμως ο πόλεμος συνεχίζεται . Για λέξεις όπως αξιοπρέπεια περηφάνια πίστη κουράγιο και ελπίδα δεν πρέπει ποτέ να σταματάς τον αγώνα. Πρέπει και με κάθε κόστος  θα τις πάρουμε πίσω.
Όμως πριν ακόμα κατεβούμε στην μάχη, έχουμε ένα τελευταίο ιερό καθήκον. Να βοηθήσουμε όσους έχουν τραυματιστεί σοβαρότερα από την κρίση. Όχι μόνο τις μέρες των Χριστουγέννων αλλά κάθε μέρα και  κάθε στιγμή. Η βοήθεια , η αλληλεγγύη, η κατανόηση και η συμπαράσταση είναι λέξεις εξίσου σημαντικές. Όσο περισσότεροι ετοιμοπόλεμοι τόσο το καλύτερο.

Καλές Γιορτές.


Κείμενο του Μ.Κ.
 
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου